Wat is voor jou de beste lijnlengte?

Welke lijnlengte vaar jij? En waarom? Veel kitesurfers hebben hier nooit bij stilgestaan. Maar wat is precies het effect van het veranderen van je lijnlengte? Dat gaan we je vertellen in deze blog.

Korte lijnen

Wanneer je met korte lijnen vaart (korter dan 20 meter) resulteert dit in een veel directer gevoel met de kite. Dit komt doordat de korte lijnen ervoor zorgen dat de kite minder ver door het windraam hoeft te gaan om naar de andere kant te komen. Je windraam wordt dus kleiner, wat er ook voor zorgt dat je minder kracht hebt. Echter is de kracht die je krijgt, een stuk agressiever in vergelijking met een kite die met lange lijnen gevaren wordt. Wanneer je met korte lijnen vaart zul je door de krachtsvermindering minder snel overpowered staan. Echter is de low end van de kite ook lager waardoor je eerder te weinig kracht zal hebben als het niet zo hard waait. 

Veel kitesurfscholen werken bij de eerste lessen met korte lijnen. Vaak worden de korte lijnen dan gecombineerd met een relatief kleine kite. Bij de eerste lessen is het de bedoeling dat mensen leren om de kite te besturen. Om dit gemakkelijk te maken wordt er dus vaak gekozen voor een relatief kleine kite in combinatie met korte lijnen met als resultaat dat je weinig kracht en een directer gevoel met de kite hebt. 

Maar waarom zou je zelf kortere lijnen willen gebruiken? Dit hangt er af wat je met de korte lijnen wilt gaan doen. Wil je old school doen? Dan hebben korte lijnen merendeels nadelige effecten omdat je een stuk minder hangtime hebt en omdat je minder hoog gaat. Echter kunnen voor gevorderde kiters korte lijnen wel geschikt zijn om agressieve kiteloops mee te doen. Dit komt omdat je met korte lijnen de kite heel ver onder je door kunt kiteloopen. 

Standaard lijnen

Bijna iedere standaard bar wordt geleverd met 21,22,23 of 24 meter lijnlengte. Voor de meeste kitesurfers is dit ook de ideale lijnlengte. Deze lengtes geven een goede balans tussen de snelheid van het sturen en de krachtopbouw. Deze lengtes hebben een gemiddelde high- en low end en zijn ook geschikt voor big air, freestyle en wave. De meeste big-air pro’s gebruiken 22 meter lijnen. Deze lengte geeft een goede combinatie van de hoogte die je krijgt, samen met de mogelijkheid om de kite direct te sturen en wanneer je hem omdat jezelf door wilt kiteloopen, dit nog steeds mogelijk is.

Lange lijnen

In deze blog spreken we over lange lijnen wanneer de lengte van de lijnen langer is dan 25 meter. Voor kitesurfers die net kunnen varen is het goed om een keer te proberen om met lange lijnen te varen. Omdat de kite dieper in het windraam staat stuurt de kite ook minder direct en zul je dus niet direct afgestraft worden wanneer je een stuurfout maakt. Het is erg fijn om met een grotere kite ook langere lijnen te gebruiken. Doordat je lange lijnen gebruikt heb je een hogere low end waardoor je met weinig wind al kunt varen. Ik vind het zelf fijn om 25 meter lange lijnen te gebruiken wanneer ik met met 13,5 vierkante meter ga varen. De reden hierachter is dat ik net wat meer kracht heb met minder wind en ik met minder wind ook hoger kan springen. 

Het is leuk om een keer te experimenteren met je lijnlengte. Probeer bijvoorbeeld eens met 18 meter lijnen of met 26 meter lijnen te varen. Je zult hierdoor beter kunne voelen wat het windraam is en hoe het beïnvloed wordt door je lijnlengte. Bij de meeste barren kun je dit makkelijk veranderen door de extensions te vervangen of helemaal weg te halen. Bekijk hier de video van Steven Akkersdijk over de voordelen en nadelen van lange/korte lijnen

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog