Tips bij het kopen van je eerste kiteset

Je hebt een aantal lessen gehad, je kan nu zelfstandig kitesurfen en overweegt om een kiteset te kopen. Maar waar moet je allemaal aan denken? Als je op marktplaats of op het internet kijkt kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende keuzes zijn in het kitesurf materiaal. Ook verschillen de prijzen in het kitesurf materiaal behoorlijk. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de aankoop van een kiteset

Budget
Heel belangrijk is om eerst te gaan kijken naar hoeveel je bereid bent om te betalen voor een kiteset. Als je bereid bent om tussen de 1500-2000 euro te besteden kan je een hele mooie complete kiteset kopen met twee kites, een board en een bar. Met dit budget kun je een kiteset kopen uit een goed jaar en van een goed, betrouwbaar merk. Een aantal goede merken zijn: North, Core, Duotone, Naish, Ozone, Cabrinha en Airush etc.

Wanneer je je budget weet kun je gaan kijken naar welke maat kites je wil hebben. Als je iemand bent die graag alleen met hele harde wind vaart, is het beter om een kleinere set te kopen. Als je gewicht tussen de 70/80kg is kun je dan het beste een 8m2 en een 10m2 kopen.

Als je juist op zoek bent naar een set waarmee je met iets minder wind (dus ook vaker) kunt kiten kun je het beste voor een iets grotere kite gaan. Zo zou je bijvoorbeeld (als je gewicht tussen de 70-80 kg is) voor een 9m2 en een 11m2 kunnen gaan. Het moet nog steeds vrij hard waaien voordat je lekker kunt kiten maar als het dan eenmaal goed waait kun je goed varen, heb je een kite die speels is en niet lomp aanvoelt.

Naast deze opties kun je er ook voor kiezen om een kiteset te kopen met kites die een grotere maat hebben. Dit kan bijvoorbeeld een 12m2 en een 14m2 zijn. Als je deze maat kites hebt kun je beter varen als er zachtere wind is, maar sta je al snel overpowered als het harder waait. Houdt wel in gedachten dat de grotere kites minder wendbaar zijn. Als je bijvoorbeeld kiteloops wil leren zou dit niet kunnen met een 14m2 kite.

Er zijn ontzettend veel verschillende maten kites op de markt. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor met welke hoeveelheid knopen het ze het liefste kitesurfen. Alle bovenstaande adviezen zijn voor kitesurfers met een gewicht tussen de 70-80 kg. Als je gewicht meer is dan dit heb je een grotere kite nodig. Is je gewicht minder? Neem dan een kleinere kite.

Als je minder geld te besteden hebt en een  goede kiteset wilt kopen zal het ongeveer tussen de 1000/1500 kosten. Ook hierbij is het belangrijk om eerst te bepalen met wat voor hoeveelheid knopen wind je het liefste gaat kitesurfen. Als je gewicht tussen de 70 en 80 kg is is de beste optie voor iemand die houdt van harde wind om een 9m2 te kopen. Met deze maat kun je goed varen als het hard waait, maar met minder wind ben je al snel underpowered. Als je het liefste vaker wil kiten maar met minder wind kun je het beste kiezen voor een grotere kite, dit zou dan bijvoorbeeld een 11m2 of een 12m2 zijn. Hiermee kun je vaker varen, maar wanneer je hiermee kite voelt de kite wel lomper aan en is de kite minder wendbaar

Model
Er zijn veel verschillende soorten kites. Zo zijn er bijvoorbeeld: bow, delta, C, hybrid, foil, low aspect ratio, high aspect ratio en nog veel meer.

Maar wat is dan het juiste kite type voor jou? Als beginner is het verstandig om van te voren te bepalen wat je voor soort style kitesurfen wilt gaan doen. Is je homespot niet aan zee? Dan kun je het beste geen wave kite kopen omdat je hier snel op uitgekeken zult zijn. Wil je lekker springen en freeriden? Dan kun je het beste een 3 strut delta, bow of Hybride C kite kopen. Een groot deel van deze kites is extreem makkelijk te besturen en hebben in de meeste gevallen weinig last van front stall.

Productiejaar
Kitesurfen is sinds het begin van de sport ieder jaar populairder aan het worden. Ieder jaar komen er dan ook nieuwe modellen uit en zijn alle merken volop aan het innoveren. Waar je op moet letten bij het aankopen van een tweedehands kite is of de kite niet uit het jaar 2000 tot 2008 komt. Zelfs als deze in nieuwe staat op marktplaats staat werken kites en barren nog lang niet zo goed als nieuwere modellen en hebben ze nog niet een goed werkend veiligheidssysteem.

Heb je een klein budget? Dan is de kans groot dat jij de nieuwere kites op marktplaats te duur vindt. Wees je er zelf wel van bewust dat goedkoop duurkoop is. Ouder materiaal is vaak van minder goede kwaliteit, daarom moet je als je het intensief gebruikt de spullen regelmatig vervangen. Ook verminderd de waarde van kites wanneer er een nieuw model uitkomt. Koop jij bijvoorbeeld een CORE XR6 9M voor 1050,- en de nieuwe CORE XR7 komt uit dan zal je de XR6 nog maar kunnen verkopen voor 900 +/- (dit hangt natuurlijk wel af van de staat van de kite). Wanneer je vervolgens de XR6 verkoopt heb je dus al deze tijd de kite kunnen gebruiken voor €150,-. Wanneer je de spullen dus goed onderhoud hoeft kitesurfen niet een dure sport te zijn. 

Hoe je de staat van de kite kunt controleren kun je lezen in onze andere blog: https://kitenederland.nl/hoe-je-makkelijk-kunt-bepalen-wat-de-staat-van-een-kiteset-is-2/

Board
Er zijn veel verschillende types en maten. Als beginner kun je het beste een board kopen die weinig rocker heeft en een goede flex. De maat van je board hangt af van je lengte en je gewicht. Onderstaande maten zijn een gemiddelde van de voorkeur van kitesurfers.

gewicht         lengte                 breedte
40/60 kg        124-134 cm      37-39
60/75 kg        134-138 cm      39-41
75/95 kg        138-141 cm      41-42,5
95/105 kg      141-147            41-43
105+ kg          145 +                 43 +

Bij aankoop van een kiteset is het belangrijk om te kijken naar de verschillende functies van een board en de voordelen hiervan. Lees hier de blog over de verschillende functies van een kiteboard: https://kitenederland.nl/kiteboard-dit-is-alles-wat-je-moet-weten/

Bar (control system)
Naast een kite is het natuurlijk heel belangrijk om te bepalen wat voor bar je bij je kite wil hebben. Over het algemeen is het beter om de bar en de kite van hetzelfde merk te hebben. De reden hiervoor is dat de knoopjes kunnen verschillen op de bar. Wat ook kan verschillen is het type veiligheidssysteem. Ook bij een bar is het heel belangrijk om niet een oud model te kopen (2000 tot 2008.) Deze barren hebben vaak een veiligheidssysteem die niet zo goed functioneren als de barren van tegenwoordig. Ook als de bar na 2008 is geproduceerd is het altijd belangrijk om te kijken welk veiligheidssysteem de bar heeft. 

Controleer bij aankoop van een kiteset altijd goed de staat van de bar. Hoe je dit kunt doen kun je lezen in deze blog: https://kitenederland.nl/hoe-je-makkelijk-kunt-bepalen-wat-de-staat-van-een-kiteset-is-2

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog