Life hacks voor het kitesurfen

Je kent ze wel, van die handige life hacks, deze heb je natuurlijk ook bij het kitesurfen. In deze blog gaan we een aantal life hacks doornemen die jouw sessie wat gemakkelijker zullen maken.

Kite zand-vrij achterlaten tijdens een pauze

Je hebt lekker gekite en er is een regenbui voorbij gekomen. Vervolgens leg je je kite op het strand met wat zand er bovenop, neemt pauze en wanneer je terugkomt om je kite weer te starten tref je een vlek aan. Het is heel belangrijk dat je hier goed voor uitkijkt. Dit soort vlekken zijn ontzettend lelijk en krijg je er niet eenvoudig uit. Er is gelukkig een life hacks waarmee je dit makkelijk kunt voorkomen! Leg je board op je kite met je trapeze aan de andere kant en je opgerolde bar daarbij. Zo waait je kite niet weg en krijg je geen zand vlekken in je kite.

Lijnen downwind uitlopen

Loop jij je lijnen upwind of downwind uit? De beste en meest overzichtelijke manier om je lijnen uit te lopen is door je lijnen downwind uit te lopen. Ook als jij je kite gaat starten is de kans kleiner dat je per ongeluk je kite te diep in de powerzone start. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties.

Kite lijnen uitlopen

Kite zandvrij oprollen

Je kent het wel, je hebt een lekkere sessie gehad en je moet je kite op het strand oprollen. Je kite zand vrij oprollen is prima te doen als het droog is. Maar hoe doe je dat als het strand nat is of als het regent?

De life hack gaat als volgt: je vraagt aan iemand of hij/zij jouw kite in het midden van de leading edge wilt vasthouden. Vervolgens laat je diegene de kite leeglopen. Op het moment dat de kite zijn druk verliest begin je één kant van de kite op te rollen, focus hierbij vooral op de leading edge. Als je één helft hebt opgerold geef je dat stuk opgerolde kite aan de persoon die je helpt en vervolgens rol je de andere kant op en is je kite zandvrij opgerold! 

Makkelijker starten

Deze life hack is vooral voor de beginnende kiter. In Nederland is het op veel kitespots ontzettend druk. Veel van de ongevallen komen voor op het strand tijdens het starten en landen van de kite. Als beginner moet je extra alert zijn dat je kite wel goed start en dat jij je kite niet per ongeluk bij iemand anders in de lijnen stuurt. Om dit voor jezelf extra gemakkelijk te maken is het verstandig om je board bij de waterrand te leggen voordat je gaat starten. De reden hiervoor is dat wanneer je naar het water loopt, je twee handen vrij hebt om de bar vast te houden, Hierdoor kun je makkelijker je kite besturen. Ook zorg je hiermee dat wanneer de kite van iemand anders bijna in jouw lijnen komt, je met beide handen gecontroleerd de kite weg kunt sturen.

Je kite sneller oprollen 

Je hebt een heerlijke sessie gehad en hebt je tijdens het drogen van je kite al omgekleed. Nu komt je bij het afbouwen van je kite, maar hoe kun je dit het snelste doen? Wanneer je beide kanten van de kite op elkaar vouwt en vervolgens begint op te rollen vanaf de tip tot de middelste strut kun je je kite snel oprollen wanneer je haast hebt.

Kite oprollen

Kite met Noordenwind

Wanneer in Nederland de wind uit het Noorden komt, komt het vaak voor dat de wind erg onstuimig en vlagerig is en de temperatuur erg koel is. Dit effect komt nog meer tot werking in de wintermaanden. Check dus altijd van te voren de voorspelling en wees hier altijd bewust van.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog