Alles wat je moet weten over kiteboards

Als je een nieuw kiteboard gaat kopen zal je waarschijnlijk overspoelt worden met informatie over alle verschillende features van kiteboards. Daarnaast heeft ieder merk ook nog eens verschillende eigenschappen. In deze blog leggen we je precies uit waar je naar moet kijken als je een kiteboard gaat kopen. Ook weet je na het lezen van deze blog welk kiteboard geschikt is voor jouw vaarstyle.

Carbon kiteboards

Hét zwarte goud in de kitesurfwereld is carbon. Je betaald al snel veel geld voor iets wat van carbon gemaakt is. Maar waarom is dit zo? Carbon staat er vooral om bekend dat het enorm sterk is, en tegelijkertijd heel licht. Is een board van carbon in alle gevallen beter? Nee, carbon boards zijn vaak erg stijf en scheelt qua gewicht weinig in vergelijking met een normaal board.

Als jij op een hoog niveau kitesurft en moeilijke tricks probeert kan je een carbon board kopen omdat je hier nét wat meer performance uit haalt. Een carbon board is daarentegen wel stijver, wat er voor zorgt dat je sneller last zal krijgen van je knieën. Deze stijfheid zorgt er bovendien voor dat je minder goed door chop kunt varen. Daarnaast zijn krassen ook sneller zichtbaar op een kiteboard gemaakt van carbon.

Concave 

Een concave is een negatieve bolling aan de onderkant van je kiteboard. Vaak hebben boards er één, twee, drie of zelfs vier. Een concave loopt over de volledige lengte van je kiteboard en zorgt ervoor dat je extra stabiliteit hebt tijdens het kitesurfen. Een concave is vooral geschikt voor mensen die met veel power varen en houden van veel grip waardoor je nóg beter kunt afzetten. 

Channels 

Channels zijn gleuven aan de tips van je kiteboard. Deze zorgen ervoor dat je nog meer grip hebt en dat je zelfs eventueel zonder vinnen kunt varen. Channels zie je voornamelijk bij freestyle/wakestyle boards.

Als je extra veel grip wilt tijdens het afzetten met freestyle of wakestyle tricks zijn channels ontzettend fijn. Channels zorgen er wel voor dat het moeilijker is om te varen als je minder kracht hebt. Dit komt doordat de channels extra weerstand geven wanneer je aan het kitesurfen bent.

Flex 

Dit is één van de belangrijkste eigenschappen van je kiteboard. Wil je een board waar je heel veel performance uit kan halen? Dan is een stijver board beter zodat je nog harder kan afzetten. Met een stijver board kan je ook een hardere landing absorberen omdat je board beter zijn vorm behoud. Een nadeel van een stijf board is dat je minder comfortabel vaart en je knieën sneller overbelast kunnen raken. Een board met meer flex gaat ook beter door de chop.

Rocker 

De rocker van een kiteboard houdt in hoe krom het board is. Een board met veel rocker kan beter poppen en zorgt ervoor dat je landingen zachter zijn. 

De nadelen van een board met veel rocker is dat upwind varen moeilijker is en dat je meer kracht nodig hebt om goed te kunnen varen. Ieder board heeft een beetje rocker. Wanneer je fanatiek aan het uithaken bent is een board met meer rocker goed voor jou zodat je beter kunt landen.

 

Maat

Er zijn veel verschillende maten in kiteboards. Als je op zoek bent naar een freestyle board kun je beter een groter board nemen. Dit zorgt ervoor dat je landingen stabieler zijn. Als je meer van freeriden houdt kun je beter met een smaller board varen zodat je harder kan edgen en beter upwind kunt varen. In deze tabel staat precies welke maat board het beste past bij jouw gewicht

 

gewicht 

lengte 

breedte 

40/60 kg 

124-134 cm 

37-39 cm

60/75 kg

134-138 cm

39-41 cm

75/95 kg 

138-141 cm 

41-42,5 cm

95/105 kg 

141-147 cm

41-43 cm

105+ kg 

145 + cm

43 + cm

(deze maten zijn gebaseerd op het gewicht van de rider en niet naar zijn persoonlijke keuze)

 

Heb je nog meer vragen over kiteboards? Neem contact met ons op via onze contact pagina 

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog