Hoger leren springen voor beginners & gevorderden

Ben je net begonnen met springen? Of vlieg je al op 10 meter hoogte door de lucht? In deze blog lees hoe je als beginner en als gevorderde kitesurfer je sprongen kunt verbeteren.

Hoger leren springen als je tussen de 0-5 meter springt. 

In de beginfase van het springen is het heel erg belangrijk om de basisstappen van het springen onder controle te krijgen. Dit zijn de eerste stappen kort uitgelegd:

Stap 1: Vaar goed up-wind en houd de bar goed aangetrokken. Wanneer je goed gepowered staat houdt je de bar meer van je af zodat je nog up-wind kunt varen en wanneer je minder kracht hebt in je kite is het beter om de bar meer aan te trekken. Vervolgens stuur je je kite van 10 uur richting 1 uur ( wanneer je naar links vaart) of van 2 uur richting 11 uur (wanneer je naar rechts vaart). 

Stap 2: Wanneer de kite voorbij 11 uur (wanneer je naar links vaart) of voorbij 1 uur (wanneer je naar rechts vaart) is geweest trek je de bar aan en zet je af.

Stap 3: Wanneer je merkt dat je omlaag komt is het goed om te proberen een plek te vinden waar je kunt landen. Stuur de kite terug naar 10 uur (wanneer je naar links vaart) of terug naar 2 uur ( wanneer je naar rechts vaart) en draai tijdens de landing je board in de richting die je op wilt gaan.

Stap 4: Belangrijk is om nu te proberen de goede balans te vinden tussen het goed insturen van de kite en het afzetten van je board. Probeer dit een aantal keer goed te oefenen en aan te voelen wat de goede timing is.

In deze fase van het leren springen is het erg lastig om aan te voelen wanneer je precies moet afzetten. Wat in deze fase vaak gebeurt is dat je heel ver springt, maar niet hoog gaat. Of dat je juist heel hard aan de bar trekt, snel en kort omhoog wordt getrokken maar uiteindelijk ook niet hoog gaat. In beide gevallen kan je timing van het insturen van de kite en de afzet verbetering gebruiken.

Als je merkt dat dit gebeurt, probeer dan rustiger te gaan varen. Dit is beter om te doen omdat wanneer je rustig vaart je beter kunt focussen op hoe de kite gaat reageren en wanneer je de bar moet aantrekken. Als je dan rustig vaart en door hebt wanneer je de bar moet aantrekken kan je sneller gaan varen en verder op je afzet gaan focussen. (lees 5-10 m sprongen).

Hoger leren springen als je tussen de 5-10 meter springt

Je maakt al vrij hoge sprongen, je hebt je timing vaak goed en wilt nu nog hoger springen! Wat erg belangrijk is is dat je zo hoog mogelijk up-wind vaart en tegelijkertijd veel snelheid opbouwt.

Als jij hier de balans in hebt kunnen vinden en je weet hoe jij je sprong moet timen, wil je bijna tegelijk als je de bar aantrekt zo hard mogelijk scheef omhoog in de wind afzetten. Doe dit met de juiste timing van het omhoog sturen van de kite en het aantrekken van de bar. Dit is erg lastig want hier komen heel veel onderdelen van het springen samen. Probeer hier de goede windomstandigheden uit te kiezen en hierbij de goede kite te gebruiken. Goede omstandigheden zijn bijvoorbeeld tussen de 18-25 knopen met een 9m (als je rond de 70-80kg weegt).

Een goede manier om de afzet te oefenen is om de kite op 11 of op 1 uur te houden en vervolgens de bar aan te trekken. Als je dit goed timed merk je dat je al best hoog kunt springen zonder dat je de kite omhoog stuurt. 

Hoger leren springen als je tussen de 10-15 meter springt. 

Je springt als best wel hoog. Dit komt waarschijnlijk omdat jij je afzet goed kunt timen en precies weet wanneer je de bar moet aantrekken in combinatie met hoe je je kite omhoog moet sturen. Een sprong bestaat uit een aantal belangrijke vaardigheden. Hier zijn de belangrijkste punten:

     – Hoog aan de wind varen.

     – Op het juiste moment de bar aantrekken. 

     – Met de juiste snelheid de bar aantrekken. 

     – Voordat je springt je kite op de goede positie hebben. 

     – De kite op de juiste manier omhoog sturen. 

     – Krachtig af kunnen zetten. 

     – Scheef in de wind kunnen afzetten als je overpowered staat.

     – Hard kunnen edgen

     – Met de juiste snelheid kunnen varen

Dit zijn een aantal factoren die grote invloed hebben over hoe hoog je gaat tijdens het springen. Dit zijn erg veel variabelen die precies op het juiste moment bij één moeten komen. Om je meer te kunnen focussen op het hoger springen is het makkelijker om je eerst te concentreren op alle punten. Wanneer dit beter gaat kun je focussen op je snelheid tijdens het varen en nog hoger komen.

Hoger leren springen als je tussen de 15 – 20 meter springt

Je sprongen zijn nu echt hoog en je wilt die mijlpaal van 20 meter bereiken. Alleen voor sprongen over de 20 meter heb je echt harde wind nodig. 20 meter bereiken is het makkelijkste haalbaar met een minimale windsnelheid van 30-35 knopen. Ik zou (mijn gewicht is 75 kg) met 30-35 knopen een 8 m2 pakken. Met deze wind speel je met heel veel kracht, het is dus erg belangrijk dat je ook in deze wind de kite nog volledige controle hebt ‘’if you can’t use the power of the wind don’t use it’’. Als je de techniek hiervoor nog niet bezit dan is de kans zeer groot dat je dezelfde fouten zal maken die bij 0-5 meter sprongen besproken zijn. Als tip voor deze fase raad ik aan om alle punten die eerder besproken zijn te combineren en deze foutloos uit te voeren terwijl je met veel kracht staat. Let op: probeer pas te gaan voor de 20 meter als je de andere sprongen al volledig onder controle hebt.

Mocht je merken dat het behouden van de controle in deze wind toch erg lastig is pak dan een kleinere kite en probeer de techniek te perfectioneren. Ook is het belangrijk dat je verschillende springtechnieken probeert zodat je kunt voelen wat goed werkt en wat minder goed werkt. 

DISCLAIMER : Al deze punten zijn genoemd uit de ervaring van Evan Klijn. Er is hier geen verder onderzoek naar gedaan. Evan heeft 7 jaar ervaring en landt sprongen van 26.6 meter en doet kiteloop board-offs op 15 meter hoog.

Bij ieder onderdeel zijn we ingegaan op een erg belangrijk onderdeel van een sprong en wat de meeste kitesurfers kunnen verbeteren tijdens de verschillende fases van een sprong, echter zijn er tijdens een sprong talloze factoren die het verschil kunnen maken. 

In iedere fase van het springen is het ontzettend belangrijk om aan de veiligheid van jezelf en van mensen om je heen te denken. Probeer bij het springen altijd genoeg afstand te houden van mensen om je heen, het strand en andere obstakels. 

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog