Hoe jij gemakkelijk op basis van de wolken kunt inschatten wat er met het weer gaat gebeuren

Tijdens het kitesurfen is het ontzettend handig om te kunnen inschatten wat er met het weer gaat gebeuren. Een goede manier om in te schatten wat het weer gaat doen is door te kijken naar de wolken. Met deze kennis kun je onverwachte en eventuele gevaarlijke situaties voorkomen. In deze blog gaan we de basis bespreken van bepaalde wolkensoorten. Er zijn enorm veel verschillende wolkensoorten. In deze blog gaan we het hebben over de meest voorkomende wolkensoorten en wat iedere wolkensoort over het weer verteld.

Stapelwolken.

Deze wolken staan ook wel bekend als ‘bloemkoolwolken’, ‘stapelwolken’ of ‘mooiweerwolken’, maar cumulus is de officiële naam. De cumulus is gemakkelijk te herkennen aan de bolle, witte top. We spreken over altocumulus wanneer de basis hoger in de atmosfeer ligt. Dit zijn de bekende ‘schapenwolken’. Stapelwolken staan niet voor niets bekend als ‘mooiweerwolken’. Er komt geen regen bij kijken en het brengt meestal mooi weer met zich mee.

  Cumulus

Cumulonimbus

De wolk waar niemand blij van wordt

Als de opwaartse luchtstroom sterker wordt, kunnen die stapelwolken, ook wel de cumuluswolken groter worden tot wat we de cumulonimbuswolken noemen. Dit zijn wolken die gigantisch groot worden en waar extreem weer uit kan ontstaan. Deze wolken komen vaker voor tijdens de zomermaanden. Buien zijn het resultaat van deze wolken, wanneer ze beginnen uit te regenen of te sneeuwen. Vaak gaan deze buien gepaard met onweer. Zoals je kan zien op de foto is de top van deze wolk vlak, dit komt doordat deze wolken een maximale hoogte van 15 kilometer hoog kunnen worden. Op die hoogte begint de stratosfeer en daar kunnen geen wolken meer gevormd worden, vandaar dat de wolk horizontaal uitspreidt op die hoogte.

 

Cumulonimbus

 Stratus

Je kent ze wel, van die dagen dat er nauwelijks zon is en de wolken de lucht vullen. Bij dit soort gevallen vinden we wolkensoorten in de categorie van de lage bewolking. Stratus is hier het bekendste voorbeeld van (zie foto). 

Deze wolk is grijs van kleur en heeft een egale basis. Stratuswolken kunnen gepaard gaan met motregen, lichte regen, ijskristallen of sneeuwvlokken, maar deze wolken resulteren vaak niet in extreem weer.

Stratus

Nimbostratus

De Nimbostratus is een wolkensoort die zich over de gehele hemel uitstrekt en waar onafgebroken neerslag uit kan uit vallen. De zon gaat achter het dikke wolken pakket volledig schuil. Vaak houdt de neerslag bij het zien van deze wolken pas op, wanneer er lichtere plekken in de wolken zichtbaar worden.

Nimbostratus

Cirrus 

Cirruswolken zijn de meest voorkomende hoge wolken. Ze zijn samengesteld uit ijskristallen en zijn dunne, piekerige wolken die met een hoge snelheid in lange wimpels worden geblazen. Cirruswolken voorspellen meestal goed weer. Door naar de beweging van cirruswolken te kijken, kun je zien uit welke richting het weer nadert. Cirruswolken zijn wolken die een weersverandering aankondigen. Deze wolken kondigen vaak aan dat het weer binnen 24 uur gaat veranderen. 

Cirrus

Naast het kijken naar de wolken is het erg belangrijk om naar de weersvoorspellingen te kijken voordat je het water opgaat, zodat je onverwachte situaties kunt voorkomen.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog