De beste manier om te bepalen wat de staat van een kiteset is

Je hebt een prachtige kiteset op marktplaats gevonden die precies aan al jouw eisen voldoet. Nu heb je al contact gehad met de persoon die de kiteset aanbiedt. Voordat je hem gaat kopen wil je hem toch wel even goed bekijken. Maar hoe kun je goed de kwaliteit constateren wanneer je een tweedehands kiteset wil kopen?

De staat van de kite

De canopy

Laten we beginnen bij de kite zelf. Pomp de kite op en kijk goed naar de canopy. Is het doek heel mat? Dan weet je dat de coating van de kite afgesleten is. Hier kun je uit halen dat de kite redelijk vaak gebruikt is. Echter is dit niet erg, je zal dit in de prestatie van de kite niet veel merken. De kite kan alleen minder goed tegen het weer, UV straling, water en de kite laat meer wind door.

De leading edge 

Wanneer je een tweedehands kiteset koopt is het erg belangrijk om even te checken naar de hoeveelheid krasjes op de leading edge van de kite zitten. Op bijna iedere kite zitten er krasjes op de leading edge. Dit komt omdat, wanneer je je kite op het strand neerlegt je kite altijd een beetje over het strand schuift. Hierdoor komen er kleine krasjes op je leading edge. Als er veel krassen op de leading edge zitten weet je dat deze kite meer gebruikt is. Wanneer de kite weinig tot geen krasjes heeft kun je in de meeste gevallen constateren dat de kite zo goed als nieuw is.

De leading edge van de kite op de rechterfoto is in goede staat en de kite is waarschijnlijk nog weinig gebruikt. De kite op de linkerfoto heeft meer krasjes en is dus ook vaker gebruikt.

Pigtails, larksheads en bridles

Wanneer je een tweedehands kiteset gaat kopen is het ook verstandig om even naar de pigtails, larksheads en bridles van de kite te kijken. Zijn deze een beetje gerafeld en hebben ze een matte kleur? Dan weet je dat de kite redelijk vaak gebruikt is. Wanneer de pigtails, de larksheads en de bridles nog een mooie kleur hebben, niet gerafeld zijn en je kunt voelen dat er nog coating op zit kun je zeggen dat deze nog in goede staat zijn.

De staat van de bar

De staat van de bar kun je bepalen door eerst de bar op te tillen, vervolgens naar de onderkant van de bar te kijken en te kijken of er stukjes uit de bar missen. Als dit het geval is kun je constateren dat de bar vaak gebruikt is. Als de staat van de onderkant van de bar hetzelfde is als die van de bovenkant en er op beide punten weinig schade is kun je zeggen dat de bar weinig gebruikt is. Echter is het niet erg dat de bar gebruikt is, wel is het belangrijk om te checken of het grip van de bar niet los laat en of de onderdelen van de bar nog goed vast zitten.

Safety Lijn

Niet iedere bar heeft tegenwoordig nog een safety lijn. Bij de nieuwe barren is dit vaak geïntegreerd in de depower lijn. Mocht de bar die je wil gaan kopen wel een safety lijn hebben, check dan altijd even of de lijn erg gerafeld is. Als dit het geval is kun je deze makkelijk vervangen.

Je kunt bij deze twee barren duidelijk het verschil in gebruik zien. De recchterbar is nauwelijks gebruikt. De linkerbar is duidelijk intensief gebruikt.

Wat ook belangrijk is om te kijken of de lijnen van de bar een matte kleur hebben. Bij de meeste barren geldt: hoe meer de lijnen een matte kleur hebben, des te vaker de bar gebruikt is. De lijnen van de bar op de linkerfoto hebben een matte kleur, wat betekent dat de bar gebruikt is. De bar op de rechterfoto daarentegen heeft nog een felle kleur, deze is dan ook nog zo goed als nieuw. Als je een tweedehands bar koopt is het verstandig om altijd de lijnen uit te lopen. Kijk vervolgens of de lijnen geen rafels, knoopjes of andere gebruikssporen bevatten. Als er een knoop in één van de lijnen zit is het erg belangrijk dat je die eruit haalt. Doe dit altijd voorzichtig en pas op dat je de lijn niet beschadigd.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog