De gevaren van Surfer’s ear

Je hebt ze vast wel eens zien liggen in een surfshop of iemand ze zien dragen: SurfEars. Het is een ontzettend populair product. Maar waarom gebruiken mensen dit product en wat is het risico ervan om het niet te gebruiken? In deze blog vertellen we je wat surfer’s ear is en waarom het zo gevaarlijk is.

Wat is een surfer’s ear? 

Surfer’s ear is de algemene naam voor een abnormale botgroei in de gehoorgang. Irritatie door blootstelling aan koude wind en water zorgt ervoor dat het bot rond de gehoorgang nieuwe botgroei ontwikkelt die de gehoorgang vernauwen of zelf helemaal afsluiten. Op de plek waar de gehoorgang daadwerkelijk geblokkeerd wordt door deze aandoening, kunnen water en oorsmeer vast komen te zitten en een infectie veroorzaken.

Hoe ontstaat surfer ear?

Surfer ear ontstaat eigenlijk bij iedereen die regelmatig een activiteit doet in koude, natte en winderige condities. De meeste mensen die windsurfen, golfsurfen, kitesurfen, duiken, zeilen of een andere activiteit uitoefenen in bovenstaande omstandigheden hebben op zijn minst enkele milde botgroei in de gehoorgang. Doktoren zeggen dat het al kan ontstaan na 3000 uur aan blootstelling in deze omstandigheden.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer je gehoorgang smaller wordt door de abnormale bod groei, gaat water met minder gemak uit je oren. Als je merkt dat er lang water in je oren blijft hangen na een surfsessie, kan het zijn dat je een surfer’s ear aan het ontwikkelen bent. Ook is de vermindering van je gehoor een symptoom van surfer’s ear. Terugkerende oorontstekingen zijn ook een indicatie van een mogelijk geval van surfer’s ear. Het komt regelmatig voor dat surfers die in koudere klimaten leven oorontstekingen krijgen wanneer ze op warmere plekken surfen. Veel mensen merken niet direct wanneer surfer’s ear aan het ontstaan is en grijpen hierdoor pas in wanneer het al te laat is.

Hoe kun je surfer ear voorkomen? 

Helaas kun je surfer’s ear niet terug dringen zodra het is ontstaan. Als de iritaties te erg worden zul je geopereerd voor worden. Het goede nieuws is dat surfer’s ear erg makkelijk te voorkomen is door SurfEar, andere soort oordoppen of een surfcap te dragen tijdens het windsurfen, golfsurfen, kitesurfen, duiken en zeilen

Voor andere handige tips lees onze blog over life hacks tijdens het kitesurfen

Deze blogpost is NIET een betaalde promotie voor SurfEars of andere producten.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deel deze blog